sobota, 6 kwietnia 2013

Dziś pieczemy chlebek

Domowy chlebek.
Prosty, wieloziarnisty i pachnący.























Na dwa bochenki potrzebujemy:

1kg mąki (dowolnej pszennej)
4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka cukru
10 dag drożdży
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki octu balsamicznego
ziarna wg upodobań (np. słonecznik, dynia, siemię lniane, płatki owsiane, jęczmienne, otręby) - ok 1,5 -2 szkl. ---- tak dużo, bo ciasto jest dość rzadkie i ziarna mają za zadanie nie tylko smakować, ale i pochłaniać wilgoć ;)




Przystępujemy do pracy:
1. Mieszamy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i pół szkl. ciepłej wody ----- robimy rozczyn i czekamy aż pięknie wyrośnie

2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie produkty i drożdżowy rozczyn. Mieszamy. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być! 
 
Przelewamy do foremek (przelewamy, bo ciasto nadal jest dość rzadkie!) wysmarowanych masłem. i odstawiamy do wyrośnięcia - możemy wstawić foremki do piekarnika rozgrzanego do temp. 40stopniC, w ten sposób proces wyrastania będzie krótszy. Kiedy ciasto wyrośnie, zwiększamy temp. do 190stopniC i pieczemy przez godzinę. Pod koniec pieczenia można posmarować chlebki wodą - skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.

 
Smacznego! ;)



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Chlebek fantastyczny, zjadam go codziennie rano, a jego zapach i smak sprawiają, że na twarzy pojawia się uśmiech zadowolenia. Szczerze polecam i pozdrawiam :))

KatarzynaH pisze...

;)))Ciesze się bardzo! Pozdrawiam miłośnika domowej piekarenki ;)))

Prześlij komentarz